Gug Frydendal Model Jernbane (GFMJ) Gug Frydendal Model Jernbane  
/modeltog   Forsiden | Sidste nyt | Generelle artikler | Fotoalbum |
  /modeltog :: forbedring af plastbyggesæt   
 
GFMJ

» Sidste nyt

» Baggrund
»» Gug
»» Frydendal
»» Kærby
»» Skovdalen
»» Aalborg

» Fysiske rammer

» Opbygning
»» Facts
»» Sporplan
»» Sektioner
»» Landskab

» Materiel
»» Lyntog
»» Trækkraft
»» Personvogne
»» Godsvogne

» Fotoalbum
»» Lokomotiver
»» Personvogne
»» Godsvogne
»» Udstillinger
»» Biler
»» Opbygning af anlægget

» Digital

» Værksted

» Bøger

» Projekter
»» Bygning af Pc vogne

» Til salg


Generelle artikler

» Hvorfor bygge et anlæg?

» Autotransport

» Figurer

» Maling af figurer

» Forbedre plastbyggesæt
» Byg en sprøjtemalekabine
» Indkøb af modeltog

» Tips og tricks


Links

» Danske sider
» Udenlandske sider
» Producenter
» Danske butikker
» Udenlandske butikker
» MJ blade
» MJ klubber
» Inspiration
» Digital


Forbedring af plastbyggesæt
Quick Info
Opdateret17-02-06
Oprettet17-02-06
Ændret afUlrik
For at gøre et modeljernbaneanlæg interessant at beskue i længere tid, skal der være mere end nogle tog, der kører rundt mellem hinanden. I handlen kan der findes der et utal af plastbyggesæt med bygninger af forskellig slags: Remiser, stationer, fabrikker og huse, der alle er lige til at samle. Ved at samle byggesættene som de kommer i æsken, kan der opnås et god resultat, men udseendet af den færdige bygning kan forbedres væsentligt med en beskeden indsats.

Herunder beskrives, hvordan man kan gøre disse plastbyggesæt endnu mere virkelighedstro - blandt andet ved at male og patinere de enkelte dele, inden bygningen samles. En anden metode er at ændre på bygningen ved at f.eks. blænde vinduer og døre eller bygge en bygning med dele fra flere forskellige byggesæt.

Plastbyggesæt - hvorfra fås de?
Denne artikel handler om at forbedre de plastbyggesæt, der kan købes i handlen - derfor er det måske overflødigt at nævne, hvilke producenter der fremstiller disse plastbyggesæt. Jeg vil dog alligevel henlede læserens opmærksomhed på, at man ikke bare skal købe det første det bedste byggesæt, man falder over.

Som det fremgår af nedenstående liste, laver mange producenter plastbyggesæt, både i skala H0, N og Z - denne artikels anvisninger kan bruges til alle de forskellige skalaer, dog er udgangspunktet skala H0.

For at skabe sig et overblik over, hvilke byggesæt der kan bruges, kan det anbefales at anskaffe sig et katalog fra de respektive producenter - det behøver ikke at være det nyeste katalog, da sortimentet ikke ændres ret meget fra år til år.

Herunder er listet et selektivt udvalg af producenter af plastbyggesæt til brug på modeljernbaneanlæg:
 • Vollmer
 • Faller
 • Kibri
 • Heljan
 • Hobbytrade
 • Pola
Materialer og værktøj
Før vi går i gang med at male eller ændre på et byggesæt, er der nogle få ting, der skal være på plads først. Byggesættet, der skal forbedres, skal naturligvis være indkøbt. Ud over plastbyggesættet har vi brug for følgende værktøj og materialer:
 • Pensler - både tynde og brede
 • Akrylmaling fra f.eks. Humbrol
 • Fortynder - f.eks. mineralsk terpentin, hvis der bruges maling fra Humbrol
 • En airbrush, hvis større flader skal males med sprøjtepistol
 • En skarp hobbykniv eller skalpel
 • Glat og rillet plastcard i forskellige tykkelser, hvis der skal ændres på en bygning
 • Plastlim
 • Beholdere til at fortynde maling i
Når disse ting er fundet frem, kan arbejdet påbegyndes.

Maling af murværk
Hvis du har prøvet at samle et plastbyggesæt direkte fra æsken, vil du efter bygningen er samlet sikkert opdage, at bygningen er blank og skinner af plastik - det ser ikke særlig realistisk ud.

Det er her, at en smule maling kan gøre underværker - det er ikke svært, men det kræver en smule tid og tålmodighed for at få et godt resultat.

At male et plastbyggesæt er nemmest, når bygning endnu ikke er samlet. Derfor er hovedregel nummer 1 i forbindelse med maling at plastbyggesæt, at de forskellige dele males mens de stadig sidder fast på støberammerne. Det næstbedste er at male delene, efter de er fjernet fra støberammerne, men før de bliver limet sammen.

For at fjerne den blanke overflade, kan ydervæggene males med en stærkfortyndet maling, som trækker ind i fugerne og samtidig lægger sig som et tyndt, mat lag over hele fladen, således at murerne fremtræder matte som i virkeligheden. Fremgangsmåden er beskrevet herunder:
 1. Der skal vælges en passende farve til fugerne, en grå egner sig godt til gult murværk mens grå, mørkebrun eller sort kan bruget til røde mursten.
 2. Den valgte farve fortyndes i forholdet 1:5, 1 del maling og 5 dele fortynder. Ved brug af Humbrol maling kan mineralsk terpentin anvendes.
 3. Den fortyndede maling smøres nu på murværket med en bred, blød pensel.
 4. Murværket skal nu tørre i 5 minutter.
 5. Herefter tørres murværket over med en klud, så malingen på overfladen fjernes.
 6. Murværket skulle nu gerne have fået sin oprindelige farve tilbage, dog med det ønskede matte udseende.
 7. Fugerne har nu fået den ønskede farve.
 8. Murværket skal nu have lov til at tørre fuldstændig, inden plastbyggesættet kan samles.
Maling af vinduer og døre
I mange plastbyggesæt er vinduer og døre hvide - sådan var det ikke altid i virkeligheden. Ved at male disse bygningsdele er det mulig med en beskeden indsats at ændre udseende af hele bygningen.

Følgende farver blev typisk anvendt på DSB bygninger i epoke IIIb (tallene henviser til Humbrols enamelserie):
 • Hvid - 34
 • Rød - 73 og 153
 • Grøn - 76 og 101
 • Sort - 85
Vinduer og døre kan male med ufortyndet maling, f.eks. Humbrol, med enten en tynd pensel eller med en airbrush - som tidligere nævnt er det nemmest, mens delene stadig sidder på støberammerne.

Samme fremgangsmåde, som beskrevet ovenfor med vinduer og døre, kan bruges til at male porte, vindskeder samt andre bygningsdele - alt sammen med formålet at gøre en bygning mere dansk og/eller bygningen det rette historiske udseende.

     
  © 2000-2010, Ulrik Vesterbæk