Gug Frydendal Model Jernbane (GFMJ) Gug Frydendal Model Jernbane  
/modeltog   Forsiden | Sidste nyt | Generelle artikler | Fotoalbum |
  /modeltog :: figurer på modeljernbanen   
 
GFMJ

» Sidste nyt

» Baggrund
»» Gug
»» Frydendal
»» Kærby
»» Skovdalen
»» Aalborg

» Fysiske rammer

» Opbygning
»» Facts
»» Sporplan
»» Sektioner
»» Landskab

» Materiel
»» Lyntog
»» Trækkraft
»» Personvogne
»» Godsvogne

» Fotoalbum
»» Lokomotiver
»» Personvogne
»» Godsvogne
»» Udstillinger
»» Biler
»» Opbygning af anlægget

» Digital

» Værksted

» Bøger

» Projekter
»» Bygning af Pc vogne

» Til salg


Generelle artikler

» Hvorfor bygge et anlæg?

» Autotransport

» Figurer

» Maling af figurer

» Forbedre plastbyggesæt
» Byg en sprøjtemalekabine
» Indkøb af modeltog

» Tips og tricks


Links

» Danske sider
» Udenlandske sider
» Producenter
» Danske butikker
» Udenlandske butikker
» MJ blade
» MJ klubber
» Inspiration
» Digital


Figurer på modeljernbanen
Quick Info
Opdateret01-08-02
Oprettet01-08-02
Ændret afUlrik
I forbindelse med opbygningen af et modeljernbaneanlæg som GFMJ er det ofte lokomotiver, vogne, skinner og bygninger, som indkøbes. Disse ting er naturlige byggesten i opbygningen af et modeljernbaneanlæg, og med disse ting kan man også langt hen ad vejen få sig et velfungerende anlæg.

Men er det ikke lige som om der mangler noget? - ved nærmere eftertanke og -syn viser det sig, at det er alle detaljerne, der mangler. Herunder gives nogle ideer til, hvilke detaljer der kan tilføjes for at give anlægget et mere realistisk udseende, og hvordan man kan gøre dette.

Brug af figurer
En af de ting der virkelig gør et modeljernbaneanlæg mere realistisk er figurer eller mennesker i modelstørrelse. Figurer på anlægget går det mere interessant for beskueren at se på, samtidig kan brugen af figurer være en måde at tiltrække beskuernes opmærksomhed til bestemte dele af anlægget. Brugen af figurer gør det muligt at fortælle historien bag en given scene, som udspiller sig på anlægget.

Figurer kan også bruges til at skabe små dioramaer på selve anlægget, således at det er muligt for skaberen af anlægget at fortælle mange små historier, som tilhører den valgte epoke eller tidsperiode.

Eksempler på sådanne dioramer er:
  • Banearbejdere, der er ved at reparere et stykke spor med skovle, hakker og trillebør.
  • En familie på indkøb, der kigger på varerne i vinduet hos købmanden.
  • Turister, der ikke kan finde det rigtige tog på banegården, og derfor må spørge stationsbetjenten til råds.
  • Børn der bader og leger ved en lille sø langs banelegemet.
Færdigmalede eller umalede figurer?
Som nævnt tidligere kan figurer virkelig gøre et anlæg mere detaljeret og spændende, men der skal dog ofte mange figurer til for at skabe den ønskede illusion. Det drejer sig derfor om at finde ud af, hvordan de mange figurer fremskaffes.

Med figurer gælder det samme som på mange andre områder inden for modeljernbanehobbyen, man kan købe tingene færdigt eller man kan lave tinge selv. Flere af de store producenter inden for hobbyen fremstiller færdigmalede figurer, lige til at sætte på anlægget. Disse producenter omfatter bl.a. Bachmann, Faller og Preiser - og her har Preiser nok det største udvalg, idet de hovedsagelig producere figurer, biler og andet tilbehør til modeljernbanen. Ulempen ved at købe disse færdigmalede figurer er, at de er meget dyre (ca. 8-10 kr. pr. figur), og det bliver derfor bekostelig at befolke et anlæg med figurer.

Der findes dog et alternativ til de (dyre) færdigmalede figurer, idet Preiser som de eneste også sælger umalede figurer i hvid plast, som man så selv kan male. Dette giver endnu en fordel frem for de færdigmalede figurer, idet man har mulighed for at give figurerne netop den farve tøj på, som passer ind i den givne sammenhæng. De umalede figurer koster omkring 2 kr. pr. styk, hvilket er noget mindre end de færdigmalede.

I denne artikel findes en beskrivelse af, hvordan man selv kan male figurer fra Preiser, således at man for et overskuelige beløb kan få mange og varierede figurer på sit modeljernbaneanlæg. Det kræver ikke ret meget at male figurerne selv, den vigtigste ingrediens er nok tålmodighed kombineret med en spids pensel og en smule maling.


     
  © 2000-2010, Ulrik Vesterbæk