Gug Frydendal Model Jernbane (GFMJ) Gug Frydendal Model Jernbane  
/modeltog   Forsiden | Sidste nyt | Generelle artikler | Fotoalbum |
  /modeltog :: digital   
 
GFMJ

» Sidste nyt

» Baggrund
»» Gug
»» Frydendal
»» Kærby
»» Skovdalen
»» Aalborg

» Fysiske rammer

» Opbygning
»» Facts
»» Sporplan
»» Sektioner
»» Landskab

» Materiel
»» Lyntog
»» Trækkraft
»» Personvogne
»» Godsvogne

» Fotoalbum
»» Lokomotiver
»» Personvogne
»» Godsvogne
»» Udstillinger
»» Biler
»» Opbygning af anlægget

» Digital

» Værksted

» Bøger

» Projekter
»» Bygning af Pc vogne

» Til salg


Generelle artikler

» Hvorfor bygge et anlæg?

» Autotransport

» Figurer

» Maling af figurer

» Forbedre plastbyggesæt
» Byg en sprøjtemalekabine
» Indkøb af modeltog

» Tips og tricks


Links

» Danske sider
» Udenlandske sider
» Producenter
» Danske butikker
» Udenlandske butikker
» MJ blade
» MJ klubber
» Inspiration
» Digital


Digital modeljernbane
Quick Info
Opdateret08-03-04
Oprettet08-03-04
Ændret afUlrik
Grundstenen i digitaliseringen af GFMJ er systemet "Digital is Cool" fra Roco.

Anskaffelsen af digitalsystemet
Da Rocos digitalsystem er inkluderet i mange startsæt fra Roco, er købet af et digitalt startsæt en billig måde at komme i gang med at køre digital på.

Jeg anskaffede mig et Roco digitalt startsæt med et tysk ICE togsæt, en skinneoval samt digitalsystem, hvorefter jeg solgte ICE togsættet. Herved blev prisen på digitalsystemet omkring 600,- kr., hvilket er væsentlig under prisen for komponenterne enkeltvis.

Systemet består af 3 hovedkomponenter:
- Transformator på 40 VA (Roco 10718)
- Forstærker (Roco 10761)
- Håndcap LokMaus 2 (Roco 10760)

Skinneovalen fra startsættet bruges nu til testkørsel af lokomotiver og vogne - der enten er nye fra æsken eller er blevet ombygget.

Sporene fra startsættet bruges også til programmeringsspor, når et lokomotiv får indbygget dekoder, eller værdierne for en dekoder skal ændres.

Senere er digitalsystemet blevet udvidet med flere komponenter, både LokMaus2, forstærker og transformer. Disse har jeg været heldige af finde hos forskellige modeljernbaneforhandlere til priser langt under listeprisen. Dette skyldes, at startsæt til tider bliver skilt ad, og indholdet solgt separat. Derfor ligge nogle forhandlere inde med et overskud af bl.a. komponenter til Rocos digitalsystem. Nogle af disse komponenter havner derefter forhandlerens "rodekasse", hvorfra det op til flere gange er lykkedes mig at gøre en god handel.

Digitalsystemet, der driver GFMJ, består af følgende komponenter:
2 stk. Håndcap LokMaus2
3 stk. Forstærkere
3 stk. Transformatorer
3 stk. Tilslutningsskinner

Brug af digitalsystemet
Digitalsystemet hovedopgave er at gøre det muligt at køre med flere tog samtidig på GFMJ uden at skulle dele banen op i en række blokke, med hver sin transformator.

Rundt om på anlægget er der placeret stik for tilslutning af LokMaus2, således at lokomotivføreren kan styre og følge sit tog rund på anlægget. Fordelen er blandt andet, at toget fortsætter selvom håndcap'en flyttes fra et stik til et andet. Den anden store fordel med digital drift er, at mange lokomotiver kan befare den samme strækning og/eller station, uden de alle sammen kører i retning og med samme hastighed, som det er tilfældet ved analog drift.

Programmeringsspor:
Når en af lokomotivdekoderne skal programmeres, placeres lokomotivet på et speciel programmeringsspor. Det kan også lade sig gøre at programmere lokomotivdekoderen på selve anlægget, men det betyder at alle andre lokomotiver først skal fjernes, før programmeringen kan påbegyndes.

For at kunne programmere en lokomotivdekoder samtidig med at driften på GFMJ forgår, er der indrettet et separat programmeringsspor, med egen forstærker og transformator. En anden fordel med separat programmeringsspor med egen forstærker og transformator er, at programmeringen kan foregå på arbejdsbordet, hvor lokomotiver også serviceres.

     
  © 2000-2010, Ulrik Vesterbæk